|
31.03.2016

Pääsiäisen ehkä perinteisin herkku - heti liian monen suklaamunan jälkeen - on lammaspaisti. Itse olen kyllä tietoinen perinteistä ja usein arvostan niitä suuresti, mutta hämmentävän harvoin kuitenkaan itse noudatan niitä mitenkään orjallisesti. Useimmiten perinteet muokkautuvat omassa elämässä kiireen/laiskuuden/muiden virikkeiden kautta oikotie-versioksi, ja niin kävi myös nyt kun pääsiäisen lammaspaisti muuttui lammaspyöryköiksi. Nopeaa ja helppoa, mutta erittäin herkullista.

Ainekset:

400g karitsan jauhelihaa

1 iso sipuli

3-4 valkosipulin kynttä (tai enemmän, jos rohkeutta riittää)

1 punainen chili

1 vihreä chili

2tl paprikajauhetta

1tl kutakin: kanelia, kardemummaa, neilikaa, inkivääriä, juustokuminaa

hyppysellinen suolaa ja mustapippuria

kourallinen tuoreita yrttejä: minttua, korianteria ja persiljaa

1 kananmuna

öljyä paistamiseen

Ohjeet:

Pilko sipuli, valkosipuli ja chilit sekä tuoreet yrtit hienoksi silpuksi. Sekoita kaikki ainekset keskenään kulhossa ja vaivaa käsin sileäksi seokseksi. Anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia.

Lihamassaa on helpoin käsitellä kostutetuin käsin. Muovaile taikinasta kämmenten välissä pyöritellen pieniä palloja ja kypsennä öljytyllä paistinpannulla. Älä kääntele pyöryköitä liian usein, jotta niihin ehtii syntyä kaunis tumma pinta.

 

Jerry 0 comments

|
21.08.2014

Nämä naan-leivät ovat minulle uuden elämänvaiheen alku. Ne ovat yksi rumimmista ruoista, joita olen koskaan kehdannut valokuvata. Kyseenalaisesta ulkomuodostaan huolimatta ne ovat erittäin herkullisia. Nämä autenttisen makuiset naan-leivät ovat siis opettaneet minulle, ettei ulkonäön perusteella tuomitseminen ole sittenkään aina fiksua. Maailmani on kääntynyt päälaelleen.

Naan-leivät voi kypsentää paistinpannulla tai grillissä. Tämä mahtava makuelämys valmistuu kokemattomankin leipurin käsissä erittäin helposti ja vaivattomasti, eli ei ole mitään syytä olla kokeilematta!

Ainekset:

2dl lämmintä vettä

11g kuivahiivaa

hyppysellinen sokeria

4dl vehnäjauhoja

1tl leivinjauhetta

1tl ruokasoodaa

1tl jauhettua kuminaa

1tl jauhettua korianteria

2dl maustamatonta jogurttia

lisäksi:

sulatettua voita

valkosipulia

lehtipersiljaa

Aloita sekoittamalla kuivahiiva ja sokeri lämpimään veteen. Anna seoksen odottaa muutaman minuutin ajan ennen kuin lisäät keskenään sekoitetut kuivat ainekset sekä jogurtin. Sekoita seosta ensin kauhan avulla ja vaivaa lopulta käsin. Lisää vehnäjauhoja vähän kerrallaan jos taikina on liian löysä tai jogurttia jos taikina on liian kiinteä. Anna kohota peitetyssä kulhossa tunnin ajan.

Jaa taikina kahdeksaan osaan ja vaivaa käsin joustavaksi, hieman tahmeaksi taikinaksi. Taputtele jauhotetuilla käsillä noin senttimetrin paksuiseksi, kyyneleen muotoiseksi leiväksi, sivele molemmin puolin sulatetulla voilla, jonka joukkoon on sekoitettu puristettua valkosipulia ja silputtua lehtipersiljaa. Paista kuumalla pannulla minuutin ajan kannen alla, käännä ja paista 2 minuuttia kannen alla. Peitä valmiit naan-leivät liinalla sillä aikaa kun paistat loppuja. Nauti sellaisenaan, intialaisen ruoan kanssa tai esimerkiksi tomaattikeiton seuralaisena. Naan-leivät ovat parhaita tuoreena!

 

Jerry 0 comments

|
16.04.2014

Muistan kuulleeni lahmacunista ensimmäistä kertaa vuosia sitten kun se mainittiin ohimennen lentokoneen matkustajalehdessä. Olin matkalla Istanbuliin ja jutun luettuani suunnittelin tietenkin suuntaavani lentokentältä suoraan lähimpään ravintolaan tilaamaan lahmacunia - siitä huolimatta etten ollut täysin varma, miten tämän mystisen herkun nimi tulisi lausua.

Elämä on kuitenkin yllätyksiä täynnä eikä tieni syystä tai toisesta johtanut lahmacunien äärelle. Nyt olen kuitenkin viimeinkin täällä. Nyt olen perillä.

Ainekset:

2,5dl lämmintä vettä

11g kuivahiivaa

1tl sokeria

2rkl oliiviöljyä

n. 4dl vehnäjauhoja

 

300g karitsan jauhelihaa

1 sipuli

1 punainen chili

1-2tl jauhettua kuminaa

1tl paprikajauhetta

1tl kanelia

1tl oreganoa

1tl mustapippuria

1-2 valkosipulinkynttä, puristettuna

0,5dl tomaattimurskaa

kourallinen persiljaa, silputtuna

revittyjä mintunlehtiä

oliiviöljyä

Sekoita hiiva ja sokeri lämpimän veden joukkoon kulhossa ja aina seoksen olla hetki rauhassa. Lisää öljy ja sekoita huolellisesti. Sekoita vehnäjauhoja seoksen joukkoon ensin kauhalla sekoittaen ja lopulta käsin vaivaten kunnes taikina on kiinteä, mutta hieman tahmea. Anna pohjan kohota samalla kun siirryt valmistamaan karitsaa.

Kuullota silputtua sipulia ja chiliä öljytyllä pannulla muutaman minuutin ajan. Ruskista karitsan jauheliha kevyesti, lisää mausteet, tomaattimurska ja persilja. Levitä täytettä ohueksi muotoillun pohjan päälle ja paista 220-asteisessa uunissa 10 minuutin ajan. Viimeistele mintunlehdillä ja nauti lahmacun pizzan tavoin tai purista päälle hieman sitruunamehua, päällystä raikkaalla salaatilla ja rullaa maukkaaksi välipalaksi!

 

Jerry 0 comments

|
15.04.2014

Katuruoka tuntuu olevan tämän kevään menevin ruokatrendi, ja luonnollisesti halusin itsekin hypätä ko. trendin aallonharjalle tasapainoilemaan. Tämän herkullisen kotitekoisen lammasdönerin avulla on helppoa houkutella vaativinkin katuruoka-intoilija pois kaduilta ja takaisin kotikeittiöön.

Maukas ja monikäyttöinen dönerliha on herkullista sellaisenaan, salaateissa tai pizzan päällä, mutta parhaimmillaan se on perinteisemmin nautittuna paahdetun pitaleivän täytteenä raikkaiden kasvisten sekä mintulla ja valkosipulilla maustetun jogurttikastikkeen kera!

 

Ainekset:

500g karitsan jauhelihaa

1rkl maissijauhoja

1tl suolaa

2tl kanelia

2tl oreganoa

1tl mustapippuria

1tl maustepippuria

1tl jauhettua kuminaa

1-2tl silputtua persiljaa

2-3 valkosipulin kynttä, puristettuna

oliiviöljyä

Sekoita kaikki ainekset huolellisesti yhteen kulhossa. Vaivaa ja taputtele seosta voimakkaasti ja muovaa mahdollisimman tiiviiksi, noin 12 senttiä leveäksi lihatangoksi. Hiero lihan pinta kevyesti öljyllä, kääri tiiviisti folioon ja paista 160-asteisessa uunissa 1,5 tuntia.

Anna jäähtyä foliossa puoli tuntia ja liekitä sitten dönerin pinta kevyesti. Jos liekitin ei kuulu keittiösi perusvarustukseen, voit myös leikata lihan ohuisiin viipaleisiin ja paahtaa niitä kuumassa uunissa viitisen minuuttia - näin saat aikaan mahtavan rapeita lihaviipaleita, jotka tekevät sateisestakin kevätpäiväistä aurinkoisen.

Jerry 0 comments

|
07.09.2013

Otin tällä viikolla varaslähdön viikonloppuun ja karkasin kotipitäjääni (Raumalle) nauttimaan poikkeuksellisen lämpimistä syyskuun alun päivistä. Tänään innostuin jopa järjestämään pienimuotoiset grilijuhlat, jotka saattavat omalla kohdallani valitettavasti jäädä tämän kesän viimeisiksi sellaisiksi.

Puutarhassa puuhastellessani aurinko kuumotti herkkähipiäisillä poskillani, shampanjan kuplat kohoilivat rauhallisesti lasissa, iloinen musiikki soi taustalla ja herkullinen ruoka odotti edessä. Yhtäkkiä yksinäinen kellastunut lehti putosi pihapuusta suoraan syliini, merkkinä nurkan takana lymyävästä uudesta vuodenajasta.

Ennen todellisen syyssään saapumista jokaisen kannattaa nauttia näistä lämpimistä intiaanikesän päivistä parhaansa mukaan. Kerran sitä vain eletään, tai "yolo", kuten nuoriso minun kanssani samanikäiset sanoisivat.

Kokeile loppukesän grillijuhlissa esimerkiksi foliopussissa haudutettua grillisiikaa. Tällä kertaa en jaksa edes kirjoittaa tarkkaa reseptiä, koska tämä on niin helppoa, ja koska ulkona on vieläkin hieno ilma, ja koska grillailun ei kuulukaan olla tarkkaa tiedettä. Hiero kalan pintaan oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria. Kääri tiiviisti folioon sitruunan tai limen siivujen sekä mieluisten yrttien kanssa ja heitä grillille kypsymään noin kymmeneksi minuutiksi. Tarjoile vaikka grillatun bataatin tai kurpitsan kanssa. Nauti.

Kesän viimeiset mansikat?

 

Jerry 0 comments