|
29.11.2016

Lapsena en osannut pitää kalaruoista ollenkaan. Luulen, että se johtui suurelta osin siitä, että kotona kalaa oli harvoin tarjolla ja koulussa se oli aina sitä valkoisessa tilliliemessä lilluvaa ylikypsää lohta jota lohikeitoksi nimitettiin. Itse asiassa luulin vuosikymmeniä, että vihaan myös tilliä, mutta myöhemmin selvisi, että sekä tilli että kala ovat herkullisia erikseen/tuoreina.

Kala taipuu moneen muotoon, tällä kertaa japanilaishenkisen miso-marinadin avulla yksinkertaiseksi, maukkaaksi ja hitusen eksoottiseksi!

Ainekset:

400g ruodotonta turskafileetä

3rkl misoa

3rkl sakea

3rkl miriniä

3rkl soijakastiketta

1rkl seesamiöljyä

Sekoita marinadin ainekset yhteen kulhossa ja upota kala marinadiin. Anna marinoitua jääkaapissa peitettynä vähintään 2 tuntia, mahdollisesti jopa yön yli.

Paista kuumalla pannulla molemmin puolin 3-4 minuuttia tai 180-asteisessa uunissa 6 minuuttia. Tarjoile esimerkiksi ruusukaalin kera!

 

Jerry 0 comments

|
31.07.2016

Gin-marinoitu lohi saattaa kuulostaa  siltä että olen pahasti alkoholisoitunut  omituiselta, mutta todellisuudessa se on erittäin raikas ja aromaattinen vaihtoehto. Gin, lime ja kurkku muodostavat mahtavan viilentävän vaikutuksen kesähelteillä, ja uunilohi muuttuu kertaheitolla nykypäiväiseksi herkuksi!

Ainekset:

500g lohta

0,5dl laadukasta giniä

1 limen raastettu kuori

1rkl riisiviinietikkaa

1tl sokeria

1tl hienonnettua inkivääriä

hyppysellinen suolaa

Sekoita kaikki marinadin ainekset keskenään ja kaada lohen päälle astiassa tai esimerkiksi pienessä muovipussissa. Anna aromien imeytyä kalaan puolisen tuntia ja kypsennä kalaa sitten 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Viimeistele kala limesiivuille ja tarjoile esimerkiksi kookosriisin ja kurkkusalaatin kera.

P.s. Jos kalan jättää marinadiin yön yli, se kypsyy alkoholissa itsestään ceviche-tyylisesti. Tällä metodilla maku on vähintään yhtä hyvä, eikä helteistä asuntoa tarvitse lämmittää ennestään uunilla!

 

Jerry 0 comments

|
05.08.2014

En suostu olemaan yksi niistä ihmisistä, jotka valittavat helteistä. En vaikka asuntoni on kuin infernaalinen portti alamaailman rikinkatkuisiin liekkeihin. En vaikka trooppiset yöt ovat valvottaneet minua jo viikkotolkulla. En yksinkertaisesti vain suostu valittamaan. On näissä helteissä nimittäin hyviäkin puolia, ja kyllä niitä neuleita ja villasukkia ehtii syksyllä ja talvella käyttää.

Ihanilla helteillä ei välttämättä kuitenkaan tee mieli ahkeroida kuuman uunin äärellä saadakseen herkullista ruokaa. Siihen tilanteeseen tämä ceviche on juuri oikea ratkaisu - se ei nimittäin vaadi minkäänlaista lämmitystä. Limemehun hapot kypsentävät kalan todella nopeasti ja lopputuloksena on miellyttävän pehmeä ja raikas ruoka, joka on parhaimmillaan rapeiden keksien tai kotitekoisen näkkileivän kera!

Ainekset:

300g lohta

1 avokado

1 punainen chili

1 salottisipuli

2 limen puristettu mehu

valkopippuria, mustapippuria, paprikajauhetta

lisäksi: oman maun mukaan esim. korianteria, minttua, basilikaa

Käytä mahdollisimman tuoretta lohta. Aloita pilkkomalla lohi pieniin paloihin. Purista limemehu kalapalojen päälle ja siirrä jääkaappiin kypsymään 25-30 minuutiksi. Pilko avokado, chili ja sipuli ja lisää ne lohen joukkoon. Mausta makusi mukaan, sekoita ja nauti.

Jos helteet alkavat uuvuttaa, kokeile myös tätä virkistävää appelsiinijäätelöä, jonka reseptin löydät osoitteesta kakkujerry.wordpress.com

Jerry 0 comments

|
15.05.2014

_MG_2416
 

2–3 portioner

1 hel fisk, cirka 500 gram (röding, sik eller öring)
½ purjolök
1 dl hackad dill  och/eller dragon
1 morot
1/2 citron
Olivolja
Salt och vitpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva rurjon och moroten tunt, blanda ihop med dill/dragon, citronens saft, en skvätt olivolja och krydda med salt och vitpeppar.
3. Placera fisken i en ungssäker form och fyll buken med  purjoröran.
4. Placera I mitten av ugnen i cirka 20–25 minuter.
5. Servera med kokt potatis eller mos.

Karin&Magnus 0 comments

|
15.05.2014

_MG_2827

Sex portioner

6 rödspättafiléer eller anna vit fisk
1 dl mjöl
2 dl skorpmjöl
1 ägg
1 tsk vitpeppar
1 tsk salt
1 dl rypsolja
3 msk smör
1 kg batater
Olivolja
1 tsk kummin
Salt och peppar
2 dl cream fraiche
2 tsk dijonsenap
1 dl klipt gräslök

1 cirton

Börja med bataten:

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Strimla baten på längden, cirka 1 cm tjocka stavar. Lägg ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
3. Krydda med salt, peppar och kummin (om du gillar stark mat rekomenderas 1 tsk chiliflingor här). Ringla över olivolja och placera mitt i ugnen i cirka 35 minuter. Blanda om en till två gånger.

Fortsätt med panerade fisken:

1. Lägg fram tre fat. Ett med ströbröd (om du har polenta hemma kan det vara bra att blanda med här), ett med uppvispat ägg (kan vara enklare med ett djupt fat) och ett med en blandning av mjöl, salt och vitpeppar.
2. Torka av rödspättafiléerna med hushållspapper och doppa dem först i mjöl så att det täcker, sedan i ägg (låt rinna av lite) och slutligen i ströbrödet (här kan du klappa in ströbrödet aningen så att det blir en relativt fast yta).
3. Hetta upp rypsoljan och en msk smör i en stekpanna på medelhög värme. Panera fisken en åt gången eller två om du har en tillräkligt stor stekpanna i cirka 2 minuter per sida. Paneringen bör vara knaprig och gyllenebrun. Du kan rensa bort gammal panering mot de sista rödspättafiléerna och fylla på med smör och rypsolja vid behov. Servera med citronskivor och saltgurka.

Till slutl gör såsen:

1. Blanda ihop cream fraiche, senap och gräslök i en serveringsskål.

Karin&Magnus 0 comments