|
30.03.2017

Gnocchit ovat yksi italialaisen keittiön suurimpia aarteita. Nämä perunaiset pastamykyt ovat naurettavan yksinkertaisia niin valmistukseltaan kuin makumaailmaltaan, mutta jostain syystä ne ovat kuitenkin paljon enemmän kuin osiensa summa.

Yksi gnocchien suurimmista viehätyksistä saattaa olla juuri se, että ne antavat muiden ainesten loistaa. Kokeile siis lempikastikkeitasi ja -aineksiasi gnocchien kanssa ja saatat löytää niistä vielä uusia puolia!

 Ainekset:

 3 keskikokoista perunaa

 50g raastettua parmesaania

 1 kananmuna

 n. 3dl vehnäjauhoja

 

 Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Muserra perunat ja sekoita  yhteen juuston ja kananmunan kera. Lisää jauhoja pienissä  erissä ja sekoita varovaisesti. Valmiin taikinan on tarkoitus  olla kiinteää, mutta kosketettaessa hieman tahmeaa. Vältä  liian jauhon lisäämistä, jotta valmiit gnocchit tulevat  pehmeiksi ja kuohkeiksi.

 Irroita taikinasta puolikkaan peukalon kokoisia paloja,  pyörittele jauhotetulla pinnalla ja paina varovaisesti  peukalolla tai kauhalla gnocchin keskiosaan jälki. Keitä  pienissä erissä runsaassa suolatussa vedessä 3-4  minuuttia, kunnes gnocchit nousevat pintaan.

 

 

 

 

 

 

Jerry 0 comments

|
29.03.2017

Harva asia tekee minut niin onnelliseksi kuin juusto. Tässä herkullisessa piiraassa se saa seurakseen vielä hieman sipulia ja ripauksen chiliä, joka auttaa entisestään korostamaan juuston aromeja. Täydellinen herkku aurinkoiselle kevätpäivälle, tai ehkä jopa vuoden ekalle piknikille!

Ainekset:

3 kananmunaa

250g kovaa, kypsytettyä juustoa (esim. Västerbotten tai vanha Gouda)

2dl kermaa

1 sipuli, hienoksi silputtuna

1 punainen chili, hienoksi silputtuna

suolaa, mustapippuria, ripaus muskottipähkinää

pohja:

100g kylmää voita

3,5dl vehnäjauhoja

1 kananmuna

hyppysellinen suolaa

 

Vatkaa kananmunat ja kerma huolellisesti yhteen. Lisää joukkoon hienosti raastettu juusto ja silputtu sipuli sekä chili. Mausta makusi mukaan ja siirrä jääkaappiin odottamaan.

Valmista seuraavaksi pohja. Nipistele kylmä voi ja vehnäjauhot yhteen käsin. Lisää kananmuna ja suola ja sekoita huolellisesti. Lisää kylmää vettä teelusikallinen kerrallaan jos taikina on liian kiinteää tai vehnäjauhoja jos se on liian juoksevaa. Tavoitteena on taikina, jonka voi painella voidellun kakkuvuoan pohjalle ja reunoille.

Paista pohjaa pelkällään 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia, kaada sitten täyte päälle ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia, kunnes piiras tummuu kauniisti päältä. Anna jäähtyä ja nauti!

 

Jerry 0 comments

|
03.03.2017

Latkes ei välttämättä sanana herättele monessa suomalaisessa kovinkaan suuria tunteita, mutta se on kuitenkin erittäin läheinen sukulainen jokaiselle tutulle perunaröstille. Suurin ero näiden kahden välillä on, että tässä herkussa on mukana myös kananmunaa. Latkesit ovat siis kuin perunalettuja. Lisämakua tulee sipulista, eikä muuta tarvita. Hämmentävän yksinkertaista ja herkullista.

Ainekset:

2 isoa perunaa

1 sipuli

2 kananmunaa

1dl vehnäjauhoja

ripaus suolaa ja mustapippuria

öljyä paistamiseen

Kuori ja raasta perunat ja sipuli. Valuta mahdollisimman paljon ylimääräistä nestettä raasteesta pois esimerkiksi hienon siivilän avulla tai keittiöliinalla painelemalla.

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja paista kuumalla öljytyllä pannulla molemmin puolin noin 4 minuuttia, kunnes perunaletut ovat ruskistuneet kauniisti.

 

Jerry 0 comments

|
19.01.2017

Minulla on tapana täyttää hedelmäkulhoni kaikenlaisilla värikkäillä hedelmillä silloin kun tiedän, että luokseni on tulossa vieraita. Ajattelen, että ehkä iso kasa tuoreita hedelmiä vakuuttaisi ystäväni siitä, että elämäni on edes jonkinasteisesti hallinnassa. Se hallinnan puute paljastuu kuitenkin siinä vaiheessa kun sen jälkeen unohdan ne hedelmät viikoksi ja yhtäkkiä huomaankin, että minulla on iso kasa ylikypsiä ja/tai pilaantuneita hedelmiä.

Se ei ole kuitenkaan ollenkaan niin onneton tilanne kuin voisi ajatella. Ylikypsät banaanit muuttuvat nimittäin pienellä vaivalla erittäin herkulliseksi kakuksi!

Ainekset:

2 kypsää banaania, soseena

100g pehmeää voita

1,5dl tummaa ruokosokeria

1dl rypsiöljyä

2 kananmunaa

2dl vehnäjauhoja

1dl mantelijauhetta

1tl leivinjauhetta

1-2tl lakritsijauhetta

hitunen kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja muskottipähkinää

 

Vatkaa voi ja sokeri huolellisesti yhteen. Lisää joukkoon öljy ja kananmunat ja vatkaa. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja lopuksi banaanisose. Paista voidellussa uunivuoassa 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Kakku on herkullista sellaisenaan, mutta toimii mahtavasti myös esimerkiksi tuorejuustokuorrutuksen kanssa!

Jerry 0 comments

|
09.12.2016

Porkkanakakuilla ei ollut minkäänlaista roolia lapsuudessani tai nuoruudessani, eikä oikeastaan millään muillakaan kakuilla. Jossain kohdassa elämääni se kuitenkin salaa hiippaili haaveideni kärkeen ja muodostui suosikikseni. Jos vaan valita saa, otan aina suussasulavan pehmeän, mehevän mausteisen ja pähkinäisen porkkanakakun.

Varsinkin talvipakkasilla iso tujaus lämmittävää hunajaa tekee porkkanakakusta vielä entistä paremman!

Ainekset:

3 kananmunaa

2dl ruokosokeria

1dl hunajaa

100g sulatettua voita

1dl rypsiöljyä

3dl vehnäjauhoja

1dl mantelijauhetta

1tl molempia: leivinjauhetta ja ruokasoodaa

1tl kutakin: kanelia, neilikkaa, kardemummaa, muskottipähkinää ja hienoksi raastettua (tai jauhettua) inkivääriä

oman maun mukaan vaniljaa

400g porkkanoita, hienona raasteena

100g mantelirouhetta

100g hasselpähkinärouhetta

puolikkaan sitruunan ja puolikkaan limen raastettu kuori

kuorrutukseen:

200g maustamatonta tuorejuustoa

125g tomusokeria

1tl vaniljajauhetta

puolikkaan sitruunan ja puolikkaan limen raastettu kuori

lisäksi: pähkinärouhetta, marjoja

Ohjeet:

Aloita vatkaamalla kananmunat, sokeri ja hunaja vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi ja öljy ja sekoita hyvin. Lisää seuraavaksi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taittele joukkoon porkkanaraaste, sitrushedelmien raastettu kuori sekä pähkinärouhe.

Kaada voideltuun kakkuvuokaan tai uunivuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes kakun keskiosaan työnnetty tikku irtoaa puhtaana.

Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset huolellisesti yhteen. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuorruttamista. Viimeistele pähkinärouheella ja vaikka raikkailla vadelmilla.

 

P.s. Tämä kakku kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä sen maku vain paranee päivä toisensa jälkeen jääkaapissa!

 

Jerry 0 comments