|
03.03.2017

Latkes ei välttämättä sanana herättele monessa suomalaisessa kovinkaan suuria tunteita, mutta se on kuitenkin erittäin läheinen sukulainen jokaiselle tutulle perunaröstille. Suurin ero näiden kahden välillä on, että tässä herkussa on mukana myös kananmunaa. Latkesit ovat siis kuin perunalettuja. Lisämakua tulee sipulista, eikä muuta tarvita. Hämmentävän yksinkertaista ja herkullista.

Ainekset:

2 isoa perunaa

1 sipuli

2 kananmunaa

1dl vehnäjauhoja

ripaus suolaa ja mustapippuria

öljyä paistamiseen

Kuori ja raasta perunat ja sipuli. Valuta mahdollisimman paljon ylimääräistä nestettä raasteesta pois esimerkiksi hienon siivilän avulla tai keittiöliinalla painelemalla.

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja paista kuumalla öljytyllä pannulla molemmin puolin noin 4 minuuttia, kunnes perunaletut ovat ruskistuneet kauniisti.

 

Jerry 0 comments

|
19.01.2017

Minulla on tapana täyttää hedelmäkulhoni kaikenlaisilla värikkäillä hedelmillä silloin kun tiedän, että luokseni on tulossa vieraita. Ajattelen, että ehkä iso kasa tuoreita hedelmiä vakuuttaisi ystäväni siitä, että elämäni on edes jonkinasteisesti hallinnassa. Se hallinnan puute paljastuu kuitenkin siinä vaiheessa kun sen jälkeen unohdan ne hedelmät viikoksi ja yhtäkkiä huomaankin, että minulla on iso kasa ylikypsiä ja/tai pilaantuneita hedelmiä.

Se ei ole kuitenkaan ollenkaan niin onneton tilanne kuin voisi ajatella. Ylikypsät banaanit muuttuvat nimittäin pienellä vaivalla erittäin herkulliseksi kakuksi!

Ainekset:

2 kypsää banaania, soseena

100g pehmeää voita

1,5dl tummaa ruokosokeria

1dl rypsiöljyä

2 kananmunaa

2dl vehnäjauhoja

1dl mantelijauhetta

1tl leivinjauhetta

1-2tl lakritsijauhetta

hitunen kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja muskottipähkinää

 

Vatkaa voi ja sokeri huolellisesti yhteen. Lisää joukkoon öljy ja kananmunat ja vatkaa. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja lopuksi banaanisose. Paista voidellussa uunivuoassa 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Kakku on herkullista sellaisenaan, mutta toimii mahtavasti myös esimerkiksi tuorejuustokuorrutuksen kanssa!

Jerry 0 comments

|
09.12.2016

Porkkanakakuilla ei ollut minkäänlaista roolia lapsuudessani tai nuoruudessani, eikä oikeastaan millään muillakaan kakuilla. Jossain kohdassa elämääni se kuitenkin salaa hiippaili haaveideni kärkeen ja muodostui suosikikseni. Jos vaan valita saa, otan aina suussasulavan pehmeän, mehevän mausteisen ja pähkinäisen porkkanakakun.

Varsinkin talvipakkasilla iso tujaus lämmittävää hunajaa tekee porkkanakakusta vielä entistä paremman!

Ainekset:

3 kananmunaa

2dl ruokosokeria

1dl hunajaa

100g sulatettua voita

1dl rypsiöljyä

3dl vehnäjauhoja

1dl mantelijauhetta

1tl molempia: leivinjauhetta ja ruokasoodaa

1tl kutakin: kanelia, neilikkaa, kardemummaa, muskottipähkinää ja hienoksi raastettua (tai jauhettua) inkivääriä

oman maun mukaan vaniljaa

400g porkkanoita, hienona raasteena

100g mantelirouhetta

100g hasselpähkinärouhetta

puolikkaan sitruunan ja puolikkaan limen raastettu kuori

kuorrutukseen:

200g maustamatonta tuorejuustoa

125g tomusokeria

1tl vaniljajauhetta

puolikkaan sitruunan ja puolikkaan limen raastettu kuori

lisäksi: pähkinärouhetta, marjoja

Ohjeet:

Aloita vatkaamalla kananmunat, sokeri ja hunaja vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi ja öljy ja sekoita hyvin. Lisää seuraavaksi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taittele joukkoon porkkanaraaste, sitrushedelmien raastettu kuori sekä pähkinärouhe.

Kaada voideltuun kakkuvuokaan tai uunivuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes kakun keskiosaan työnnetty tikku irtoaa puhtaana.

Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset huolellisesti yhteen. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuorruttamista. Viimeistele pähkinärouheella ja vaikka raikkailla vadelmilla.

 

P.s. Tämä kakku kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä sen maku vain paranee päivä toisensa jälkeen jääkaapissa!

 

Jerry 0 comments

|
31.10.2016

Suhtaudun aina terveellä ennakkoluulolla kaikkiin markkinoille ilmestyviin lihankorvikkeisiin, kuten kuka tahansa älyllisesti latautunut ihminen. Joskus tämä ennakkoluulo on paikallaan, joskus täysin turhaa. Nyhtökauran kohdalla olen hurahtanut aivan täysin, enkä edes häpeile sen myöntämistä. Nyhtökaurassa parasta on itselleni se koostumus, ja tietenkin monikäyttöisyys.

Nyhtökauraa voi laittaa melkein mihin tahansa muotoon, mutta oma suosikkini on itämaisin maustein sävytetty nyhtökaura-shawarma.

Lisää maustamattomaan nyhtökauraan antelias annos kuminaa, savupaprikajauhetta, kurkumaa, cayennepippuria ja hitunen kanelia. Lisäksi vielä ripaus suolaa ja mustapippuria ja nyhtökauran voi piilottaa wrappiin tuoreiden vihannesten ja chilin sekä jogurtti-valkosipulikastikkeen kera!

 

Jerry 0 comments

|
12.10.2016

Legendaarinen ranskalainen jälkiruoka tarte tatin tehdään yleensä omenoista tai päärynöistä. Tämä herkullinen kakku on ehdottomasti legendaarisen asemansa ansainnut, mutta joskus on kuitenkin kiva venyttää rajoja, kokeilla jotain rohkeaa ja uutta. Siihen kuvaukseen osuu erinomaisesti suolainen versio tatin-tortusta - tällä kertaa makean maukkaat kirsikkatomaatit loistavat hedelmien roolissa, ja lisäpotkua tulee balsamico-siirapista ja suolaisesta fetasta.

Ainekset:

500g kirsikkatomaatteja

2 valkosipulin kynttä

1rkl ruokosokeria

25g voita

hyppysellinen suolaa

1rkl sherryviinietikkaa

pohja:

100g voita

3dl vehnäjauhoja

2rkl kylmää vettä

lisäksi:

balsamicosiirappia

murustettua fetaa

(tuoreita yrttejä)

Aloita valmistamalla pohja. Nypi voi ja jauhot huolellisesti yhteen, lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan ja vaivaa sileäksi taikinaksi.

Seuraavaksi voit valmistaa täytteen. Sulata voi kuumalla pannulla, lisää sokeri ja anna karamelisoitua muutaman minuutin ajan. Lisää tomaatit ja paista keskilämmöllä muutaman minuutin ajan varovaisesti sekoitellen. Lisää puristettu valkosipuli, hitunen suolaa ja etikkaa. Jatka seoksen kypsentämistä matalalla lämmöllä vielä 10 minuuttia, kunnes suuri osa nesteestä on haihtunut tai muuttunut siirappimaiseksi.

Kaada tomaattiseos tasaisesti kakkuvuoan pohjalle. Litistä piiraspohjan taikina litteäksi ja asettele varovaisesti tomaattien päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa sitten nopeasti lautaselle. Ripottele päälle balsamicoa ja fetaa sekä haluamiasi yrttejä. Nauti!

 

Jerry 0 comments