|
28.02.2017

Prinsessa-laskiaispulla on ollut tämän laskiaispullakauden suurin ja kaunein trendi. Tämä ruotsissa syntynyt herkku on makealla marsipaanilla kuorrutettu kuohkea kardemummapulla, jonka täytteenä on luonnollisesti niin mantelimassaa kuin hilloa.

Täydellinen talviherkku laskiaisena... ja oikeastaan aina muutenkin!

Ainekset:

2,5dl lämmintä maitoa

1ps kuivahiivaa

1dl sokeria

2tl kardemummaa

1 kananmuna

noin 8dl vehnäjauhoja

75g voita

täytteeksi:

mantelimassaa

vadelma- tai kuningatarhilloa

kiinteäksi vatkattua kermavaahtoa

lisäksi: marsipaania, tomusokeria

 

Aloita sekoittamalla hiiva lämpimään maitoon. Lisää joukkoon sokeri  ja kardemumma ja jätä hetkeksi heräilemään. Vatkaa seuraavaksi seokseen kananmuna ja jäähtynyt voisula. Lisää lopuksi vehnäjauhot taikinaan pienissä erissä, ensin kauhalla sekoittaen ja lopulta käsin vaivaten. Anna taikinan kohota liinalla peitetyssä kulhossa 1-3 tuntia.

Jaa taikina 9-12 osaan, muovaile sileiksi kummuiksi ja asettele tasaisin välein leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Halutessasi voit sivellä pullat vatkatulla kananmunalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pullat tummuvat kauniisti päältä. Anna jäähtyä.

Kauli marsipaani tomusokerilla ja/tai perunajauhoilla päällystetyllä pinnalla ohueksi levyksi ja leikkaa siitä pyöreitä paloja – tarpeeksi isoja peittääkseen koko pullan. Leikkaa pullalta ”hattu” irti, koverra pieni aukko mantelimassalle, levitä päälle antelias annos hilloa ja kermavaahtoa ja aseta hattu varovaisesti takaisin koko komeuden päälle. Viimeistele tomusokerilla ja nauti!

Jerry 0 comments

|
15.02.2017

Runebergintortut ovat yksi suomalaisen ruokakulttuurin kirkkaimmista helmistä. Siksi onkin erityisen julmaa ettei niistä saa nauttia kuin alkuvuoden ajan helmikuun viidenteen päivään asti. Tänä vuonna päätinkin, että syön runebergejä aina silloin kun siltä tuntuu. Jos juustokakkua voi syödä huhtikuussa ja porkkanakakkua elokuussa niin miksei sitten runebergintorttuja vielä maalis- tai marraskuussa?

Tämä herkullinen runebergintorttukakku maistuu aivan yhtä herkulliselle päivästä riippumatta!

Ainekset:

4 kananmunaa
 
3dl ruokosokeria
 
100g sulatettua voita
 
1dl kermaa
 
0,5dl tummaa rommia
 
2dl vehnäjauhoja
 
1,5dl mantelijauhoja
 
1,5dl korppujauhoja
 
1tl leivinjauhetta
 
1 limen raastettu kuori
 
runsas ripaus vaniljaa, kardemummaa ja muskottipähkinää
 
kostutukseen:
 
1dl tummaa rommia
 
0,5dl sokerivettä
 
sokerikuorrutukseen:
 
tomusokeria + ripaus vettä & rommia
 
lisäksi: vadelmahilloa
 
Aloita vatkaamalla kananmunat ja sokeri huolellisesti yhteen. Sekoita sulatettu voi, kerma sekä rommi varovaisesti seokseen. Lisää kuivat ainekset, lime ja mausteet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Paista voidellussa ja sokeroidussa kakkuvuoassa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes torttu-kakku-hybridi on tummunut kauniisti päältä.
 
Kostuta torttu kuumana, anna jäähtyä ja viimeistele sokerikuorrutuksella sekä vadelmahillolla.
 

Jerry 0 comments

|
19.01.2017

Minulla on tapana täyttää hedelmäkulhoni kaikenlaisilla värikkäillä hedelmillä silloin kun tiedän, että luokseni on tulossa vieraita. Ajattelen, että ehkä iso kasa tuoreita hedelmiä vakuuttaisi ystäväni siitä, että elämäni on edes jonkinasteisesti hallinnassa. Se hallinnan puute paljastuu kuitenkin siinä vaiheessa kun sen jälkeen unohdan ne hedelmät viikoksi ja yhtäkkiä huomaankin, että minulla on iso kasa ylikypsiä ja/tai pilaantuneita hedelmiä.

Se ei ole kuitenkaan ollenkaan niin onneton tilanne kuin voisi ajatella. Ylikypsät banaanit muuttuvat nimittäin pienellä vaivalla erittäin herkulliseksi kakuksi!

Ainekset:

2 kypsää banaania, soseena

100g pehmeää voita

1,5dl tummaa ruokosokeria

1dl rypsiöljyä

2 kananmunaa

2dl vehnäjauhoja

1dl mantelijauhetta

1tl leivinjauhetta

1-2tl lakritsijauhetta

hitunen kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja muskottipähkinää

 

Vatkaa voi ja sokeri huolellisesti yhteen. Lisää joukkoon öljy ja kananmunat ja vatkaa. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja lopuksi banaanisose. Paista voidellussa uunivuoassa 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Kakku on herkullista sellaisenaan, mutta toimii mahtavasti myös esimerkiksi tuorejuustokuorrutuksen kanssa!

Jerry 0 comments

|
09.12.2016

Porkkanakakuilla ei ollut minkäänlaista roolia lapsuudessani tai nuoruudessani, eikä oikeastaan millään muillakaan kakuilla. Jossain kohdassa elämääni se kuitenkin salaa hiippaili haaveideni kärkeen ja muodostui suosikikseni. Jos vaan valita saa, otan aina suussasulavan pehmeän, mehevän mausteisen ja pähkinäisen porkkanakakun.

Varsinkin talvipakkasilla iso tujaus lämmittävää hunajaa tekee porkkanakakusta vielä entistä paremman!

Ainekset:

3 kananmunaa

2dl ruokosokeria

1dl hunajaa

100g sulatettua voita

1dl rypsiöljyä

3dl vehnäjauhoja

1dl mantelijauhetta

1tl molempia: leivinjauhetta ja ruokasoodaa

1tl kutakin: kanelia, neilikkaa, kardemummaa, muskottipähkinää ja hienoksi raastettua (tai jauhettua) inkivääriä

oman maun mukaan vaniljaa

400g porkkanoita, hienona raasteena

100g mantelirouhetta

100g hasselpähkinärouhetta

puolikkaan sitruunan ja puolikkaan limen raastettu kuori

kuorrutukseen:

200g maustamatonta tuorejuustoa

125g tomusokeria

1tl vaniljajauhetta

puolikkaan sitruunan ja puolikkaan limen raastettu kuori

lisäksi: pähkinärouhetta, marjoja

Ohjeet:

Aloita vatkaamalla kananmunat, sokeri ja hunaja vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi ja öljy ja sekoita hyvin. Lisää seuraavaksi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taittele joukkoon porkkanaraaste, sitrushedelmien raastettu kuori sekä pähkinärouhe.

Kaada voideltuun kakkuvuokaan tai uunivuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes kakun keskiosaan työnnetty tikku irtoaa puhtaana.

Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset huolellisesti yhteen. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuorruttamista. Viimeistele pähkinärouheella ja vaikka raikkailla vadelmilla.

 

P.s. Tämä kakku kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä sen maku vain paranee päivä toisensa jälkeen jääkaapissa!

 

Jerry 0 comments

|
09.12.2016

Menestys on suhteellinen termi ja onnistuminen tai pelkkä selviytyminenkin joskus haastavaa tai harvinaista. Tätä norjalaista klassikkoherkkua väsätessäni - aivan kuten elämässä yleensäkin - vastaan tuli monenlaisia yllätyksiä, eikä menestystortusta sitten lopulta tullutkaan niin suurta menestystä kuin olin toivonut.

Täydellisyyden puute on kuitenkin omanlaisensa siunaus. Virheet ovat paljon mielenkiintoisempia ja ikimuistoisempia kuin virheettömyys. Ja on hyvä jättää aina edes vähän parantamisen varaa, jotta suuntaa säilyy nousujohdanteisena!

Ainekset:

3 valkuaista

1dl tomusokeria

100g mantelijauhetta

1tl leivinjauhetta

kuorrutus:

3 keltuaista

1dl kermaa

1dl sokeria

vaniljaa

125g voita

lisäksi: suklaaraastetta

Aloita vatkaamalla valkuaiset vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri ja vatkaa sähkövatkaimella viitisen minuuttia. Taittele lopuksi mantelijauhe ja leivinjauhe varovaisesti seoksen joukkoon. Peitä kakkuvuoan pohja leivinpaperilla ja levitä taikina vuokaan tasaisesti.

Paista kakkua 180-asteisessa uunissa 35-40 minuuttia, kunnes se tummuu hieman. Anna jäähtyä.

Sekoita keltuaiset, kerma, sokeri ja runsas ripaus vaniljaa yhteen kattilassa. Lämmitä miedolla lämmöllä jatkuvasti sekoittaen noin 8-10 minuttia, kunnes seos alkaa kiinteytyä hieman (enemmän kuin oma versioni). Lisää lopuksi joukkoon voi pieninä kuutioina ja sekoita sileäksi seokseksi.

Anna kuorrutuksen jäähtyä huoneenlämpöön ja kaada sitten jäähtyneen kakkupohjan päälle. Anna asettua jääkaapissa. Viimeistele raastetulla suklaalla ja nauti esimerkiksi tuoreiden marjojen kanssa, iloon tai suruun!

Jerry 0 comments