|
29.03.2017

Harva asia tekee minut niin onnelliseksi kuin juusto. Tässä herkullisessa piiraassa se saa seurakseen vielä hieman sipulia ja ripauksen chiliä, joka auttaa entisestään korostamaan juuston aromeja. Täydellinen herkku aurinkoiselle kevätpäivälle, tai ehkä jopa vuoden ekalle piknikille!

Ainekset:

3 kananmunaa

250g kovaa, kypsytettyä juustoa (esim. Västerbotten tai vanha Gouda)

2dl kermaa

1 sipuli, hienoksi silputtuna

1 punainen chili, hienoksi silputtuna

suolaa, mustapippuria, ripaus muskottipähkinää

pohja:

100g kylmää voita

3,5dl vehnäjauhoja

1 kananmuna

hyppysellinen suolaa

 

Vatkaa kananmunat ja kerma huolellisesti yhteen. Lisää joukkoon hienosti raastettu juusto ja silputtu sipuli sekä chili. Mausta makusi mukaan ja siirrä jääkaappiin odottamaan.

Valmista seuraavaksi pohja. Nipistele kylmä voi ja vehnäjauhot yhteen käsin. Lisää kananmuna ja suola ja sekoita huolellisesti. Lisää kylmää vettä teelusikallinen kerrallaan jos taikina on liian kiinteää tai vehnäjauhoja jos se on liian juoksevaa. Tavoitteena on taikina, jonka voi painella voidellun kakkuvuoan pohjalle ja reunoille.

Paista pohjaa pelkällään 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia, kaada sitten täyte päälle ja jatka paistamista vielä noin 30 minuuttia, kunnes piiras tummuu kauniisti päältä. Anna jäähtyä ja nauti!

 

Jerry 0 comments

|
28.02.2017

Prinsessa-laskiaispulla on ollut tämän laskiaispullakauden suurin ja kaunein trendi. Tämä ruotsissa syntynyt herkku on makealla marsipaanilla kuorrutettu kuohkea kardemummapulla, jonka täytteenä on luonnollisesti niin mantelimassaa kuin hilloa.

Täydellinen talviherkku laskiaisena... ja oikeastaan aina muutenkin!

Ainekset:

2,5dl lämmintä maitoa

1ps kuivahiivaa

1dl sokeria

2tl kardemummaa

1 kananmuna

noin 8dl vehnäjauhoja

75g voita

täytteeksi:

mantelimassaa

vadelma- tai kuningatarhilloa

kiinteäksi vatkattua kermavaahtoa

lisäksi: marsipaania, tomusokeria

 

Aloita sekoittamalla hiiva lämpimään maitoon. Lisää joukkoon sokeri  ja kardemumma ja jätä hetkeksi heräilemään. Vatkaa seuraavaksi seokseen kananmuna ja jäähtynyt voisula. Lisää lopuksi vehnäjauhot taikinaan pienissä erissä, ensin kauhalla sekoittaen ja lopulta käsin vaivaten. Anna taikinan kohota liinalla peitetyssä kulhossa 1-3 tuntia.

Jaa taikina 9-12 osaan, muovaile sileiksi kummuiksi ja asettele tasaisin välein leivinpaperilla päällystetylle uunipellille. Halutessasi voit sivellä pullat vatkatulla kananmunalla. Paista 200-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia, kunnes pullat tummuvat kauniisti päältä. Anna jäähtyä.

Kauli marsipaani tomusokerilla ja/tai perunajauhoilla päällystetyllä pinnalla ohueksi levyksi ja leikkaa siitä pyöreitä paloja – tarpeeksi isoja peittääkseen koko pullan. Leikkaa pullalta ”hattu” irti, koverra pieni aukko mantelimassalle, levitä päälle antelias annos hilloa ja kermavaahtoa ja aseta hattu varovaisesti takaisin koko komeuden päälle. Viimeistele tomusokerilla ja nauti!

Jerry 0 comments

|
15.02.2017

Runebergintortut ovat yksi suomalaisen ruokakulttuurin kirkkaimmista helmistä. Siksi onkin erityisen julmaa ettei niistä saa nauttia kuin alkuvuoden ajan helmikuun viidenteen päivään asti. Tänä vuonna päätinkin, että syön runebergejä aina silloin kun siltä tuntuu. Jos juustokakkua voi syödä huhtikuussa ja porkkanakakkua elokuussa niin miksei sitten runebergintorttuja vielä maalis- tai marraskuussa?

Tämä herkullinen runebergintorttukakku maistuu aivan yhtä herkulliselle päivästä riippumatta!

Ainekset:

4 kananmunaa
 
3dl ruokosokeria
 
100g sulatettua voita
 
1dl kermaa
 
0,5dl tummaa rommia
 
2dl vehnäjauhoja
 
1,5dl mantelijauhoja
 
1,5dl korppujauhoja
 
1tl leivinjauhetta
 
1 limen raastettu kuori
 
runsas ripaus vaniljaa, kardemummaa ja muskottipähkinää
 
kostutukseen:
 
1dl tummaa rommia
 
0,5dl sokerivettä
 
sokerikuorrutukseen:
 
tomusokeria + ripaus vettä & rommia
 
lisäksi: vadelmahilloa
 
Aloita vatkaamalla kananmunat ja sokeri huolellisesti yhteen. Sekoita sulatettu voi, kerma sekä rommi varovaisesti seokseen. Lisää kuivat ainekset, lime ja mausteet ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Paista voidellussa ja sokeroidussa kakkuvuoassa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, kunnes torttu-kakku-hybridi on tummunut kauniisti päältä.
 
Kostuta torttu kuumana, anna jäähtyä ja viimeistele sokerikuorrutuksella sekä vadelmahillolla.
 

Jerry 0 comments

|
19.01.2017

Minulla on tapana täyttää hedelmäkulhoni kaikenlaisilla värikkäillä hedelmillä silloin kun tiedän, että luokseni on tulossa vieraita. Ajattelen, että ehkä iso kasa tuoreita hedelmiä vakuuttaisi ystäväni siitä, että elämäni on edes jonkinasteisesti hallinnassa. Se hallinnan puute paljastuu kuitenkin siinä vaiheessa kun sen jälkeen unohdan ne hedelmät viikoksi ja yhtäkkiä huomaankin, että minulla on iso kasa ylikypsiä ja/tai pilaantuneita hedelmiä.

Se ei ole kuitenkaan ollenkaan niin onneton tilanne kuin voisi ajatella. Ylikypsät banaanit muuttuvat nimittäin pienellä vaivalla erittäin herkulliseksi kakuksi!

Ainekset:

2 kypsää banaania, soseena

100g pehmeää voita

1,5dl tummaa ruokosokeria

1dl rypsiöljyä

2 kananmunaa

2dl vehnäjauhoja

1dl mantelijauhetta

1tl leivinjauhetta

1-2tl lakritsijauhetta

hitunen kanelia, inkivääriä, neilikkaa ja muskottipähkinää

 

Vatkaa voi ja sokeri huolellisesti yhteen. Lisää joukkoon öljy ja kananmunat ja vatkaa. Lisää taikinaan keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja lopuksi banaanisose. Paista voidellussa uunivuoassa 180-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.

Kakku on herkullista sellaisenaan, mutta toimii mahtavasti myös esimerkiksi tuorejuustokuorrutuksen kanssa!

Jerry 0 comments

|
09.12.2016

Porkkanakakuilla ei ollut minkäänlaista roolia lapsuudessani tai nuoruudessani, eikä oikeastaan millään muillakaan kakuilla. Jossain kohdassa elämääni se kuitenkin salaa hiippaili haaveideni kärkeen ja muodostui suosikikseni. Jos vaan valita saa, otan aina suussasulavan pehmeän, mehevän mausteisen ja pähkinäisen porkkanakakun.

Varsinkin talvipakkasilla iso tujaus lämmittävää hunajaa tekee porkkanakakusta vielä entistä paremman!

Ainekset:

3 kananmunaa

2dl ruokosokeria

1dl hunajaa

100g sulatettua voita

1dl rypsiöljyä

3dl vehnäjauhoja

1dl mantelijauhetta

1tl molempia: leivinjauhetta ja ruokasoodaa

1tl kutakin: kanelia, neilikkaa, kardemummaa, muskottipähkinää ja hienoksi raastettua (tai jauhettua) inkivääriä

oman maun mukaan vaniljaa

400g porkkanoita, hienona raasteena

100g mantelirouhetta

100g hasselpähkinärouhetta

puolikkaan sitruunan ja puolikkaan limen raastettu kuori

kuorrutukseen:

200g maustamatonta tuorejuustoa

125g tomusokeria

1tl vaniljajauhetta

puolikkaan sitruunan ja puolikkaan limen raastettu kuori

lisäksi: pähkinärouhetta, marjoja

Ohjeet:

Aloita vatkaamalla kananmunat, sokeri ja hunaja vaahdoksi. Lisää joukkoon sulatettu voi ja öljy ja sekoita hyvin. Lisää seuraavaksi joukkoon keskenään sekoitetut kuivat ainekset ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taittele joukkoon porkkanaraaste, sitrushedelmien raastettu kuori sekä pähkinärouhe.

Kaada voideltuun kakkuvuokaan tai uunivuokaan ja paista 180-asteisessa uunissa noin 35 minuuttia, kunnes kakun keskiosaan työnnetty tikku irtoaa puhtaana.

Valmista kuorrutus sekoittamalla kaikki ainekset huolellisesti yhteen. Anna kakun jäähtyä täysin ennen kuorruttamista. Viimeistele pähkinärouheella ja vaikka raikkailla vadelmilla.

 

P.s. Tämä kakku kannattaa tehdä hyvissä ajoin, sillä sen maku vain paranee päivä toisensa jälkeen jääkaapissa!

 

Jerry 0 comments