|
04.06.2013

Löysin lähikaupan pakastekaapista jotain ennennäkemätöntä: vegechorizoja. Ja pitkään jatkunut himo paellaan tyydyttyi kun iskin chorizot spelttipaellan päälle. Ah! Täyttävä kesäruoka. Mikäänhän ei myöskään estä paistamasta chorizoja, paprikoita ja maisseja grillissä.

Paella 4:lle:

2,5 dl kokonaisia spelttijyviä
7 dl kiehuvaa vettä
3 rkl öljyä
2 rkl kasvisliemijauhetta
sahrami + 0,5 dl kiehuvaa vettä
1 iso keltasipuli
2 isoa valkosipulinkynttä
2 dl maissia (esim. grillattua ja silputtua)
1 dl herneitä
1/2 iso paprika
1 ps vegechorizoa (Hälsans Kök)

Tarjoiluun sitruunalohkoja

 

Ota vegechorizot sulamaan. Kuumenna vesi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä pari minuuttia öljyssä kasarissa. Lisää speltinjyvät ja jatka kuullottamista vielä hetki. Lisää kuuma vesi ja kasvisliemijauhe. Anna kiehua miedoimmalla lämmöllä kannen alla 40 minuuttia. Hämmennä välillä. Lisää vettä tarvittaessa jottei pata pala pohjaan.
 
Anna sahramin liueta kiehuvaan veteen. Lisää sahramivesi, herneet ja paprikat pataan ja jatka hauduttamista vielä vartin verran tai kunnes speltit ovat kypsiä.
 
Suikaloi ja pilko paprika. Viipaloi vegechorizot. Paista paprikaa ja chorizoviipaleita pienessä tilkassa öljyä kuumalla pannulla kunnes makkarat saavat väriä. Lisää makkarat ja paprikat padan päälle ja tarjoile sitruunalohkojen kanssa.
 
Aurinkoista kreisikesää kaikille blogin lukijoille! Minä vietän sen veneellä ja mökillä aikomuksena syödä ahvenia ja purkkihernekeittoa. Palaan bloggailemaan syyskuussa.

Riitta 0 comments

|
26.05.2013

Lasagnen voisi helposti mieltää kylmien iltojen päivällisruuaksi mutta tässä kesäinen ja kevyempi versio – ja helppo!

 
Lasagne (4:lle):
1 myskikurpitsa (butternut squash)
1 iso keltasipuli
1 iso valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
2,5 dl kiehuvaa vettä + 1 rkl kasvisliemijauhetta
1/2 tl chilihiutaleita tai 1/4 tl cayennepippuria
1 tl suolaa
250 g ricottaa
n. 6-8 lasagnelevyä
1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä
1/2 dl auringonkukansiemeniä
 
Kuori kurpitsa, halkaise ja poista siemenet. Viipaloi puolikkaat mandoliinilla (veitselläkin onnistuu mutta hitaammin) ohuiksi viipaleiksi. Keitä vesi ja sekoita siihen kasvisliemijauhe.
 
Kuori ja pilko sipuli ja valkosipulinkynsi. Hienonna ne ja kuullota öljyssä paistinpannulla muutaman minuutin ajan. Lisää sipulien sekaan kasvisliemi ja mausta suolalla ja chilillä.
 
Peitä vuoan pohja kurpitsaviipaleilla (1/5 viipaleista). Laita niiden päälle noin 1/4 ricotasta ja rouhituista saksanpähkinöistä. Laita kerros lasagnelevyjä ja niiden päälle 1/4 sipuli-kasvislientä. Toista kerrokset vielä kolmeen kertaan ja laita päällimmäiseksi kurpitsaviipaleita. Ripottele auringonkukansiemenet vuoan päälle. Paista 175° uunin keskitasolla 25 minuuttia kannen alla ja vielä vartin verran ilman kantta.

Riitta 0 comments

|
16.05.2013

 
Kevyen kroatialaisen salaatin kanssa sopii tämä yhtä aikaa muruinen ja kostea, manteliliköörillä ja appelsiinilla maustettu torttu, joka on myös gluteeniton ja vegaaninen.
 
Mantelitorttu:
100 g (1,2 dl) oliiviöljyä (EI neitsytoliiviöljyä!)
1,2 dl intiaani- tai kookospalmusokeria
5 dl mantelijauhoa (kuorellisista luomumanteleista jauhettu)
1 tl leivinjauhetta
1 tl kanelia
hyppysellinen suolaa
100 g (n. 7 kpl) kuivattuja viikunoita
2 pientä appelsiinia
1,5 dl vettä
3 rkl mantelilikööriä
2 rkl soijajauhoa + 1/2 dl vettä
 
Vatkaa sähkövatkaimella öljy ja sokeri sekaisin isossa kulhossa. Leikkaa viikunoista kannat pois ja pilko ne saksilla kattilaan ja kaada päälle 1,5 dl vettä. Keitä viikunoita miedolla lämmöllä kannen alla vartin verran. Anna jäähtyä. 
Pese appelsiinit ja raasta niiden kuori. Halkaise appelsiinit ja purista mehu ja hedelmäliha talteen sitruspusertimella. Soseuta viikunat liemineen sauvasekoittimella tasaiseksi pyreeksi ja sekoita joukkoon appelsiinin mehu ja hedelmäliha (jälkimmäisiä yhteensä noin 1 dl). Lisää sekaan myös appelsiininkuori ja mantelilikööri.
Sekoita mantelijauheeseen leivinjauhe, kaneli ja suola. Sekoita soijajauhot 1/2 desiin vettä.
Lisää sokeri-öljyseoksen joukkoon muut sekoitukset ja hämmennä tasaiseksi. Kaada taikina (voideltuun) irtopohjavuokaan ja paista 175° 50 minuuttia. Kakku saa jäädä kosteaksi – älä ylipaista!
 
Tarjoile kauravaniljajäätelön kanssa.

Riitta 0 comments

|
16.05.2013

Kävin huhtikuussa työmatkalla Dubrovnikissa. Ruokaharrastus sopii jopa työmatkailuun koska ihmisen nyt vaan on syötävä. Kroatialaisen ruuan maut ovat pelkistettyjä ja puhtaita. Ruuissa ei ole sooseja tai kastikkeita, vaan raaka-aineet oliva usein yksinkertaisesti kypsennettyjä ja miedosti mutta taiten maustettuja. Kaali oli paljon esillä, samoin peruna. Ja tietenkin tuore kala.

Tässä helppo salaatti viikonlopun lounaalle tai arkievääksi. Salvia on tässä se juttu, ja sitä kannattaa laittaa runsaasti.
 
Lounassalaatti kolmeen annokseen:
1 isohko porkkana
kahden nyrkin kokoinen pala punakaalia
1,5-2 dl maissia
1 ruukku tuoretta salviaa
1 tl suolaa ja ripaus pippuria
1 rkl oliiviöljyä ja 1 rkl punaviinietikkaa
vihreää salaattia
150 g mozzarellaa tai marinoitua tofua ja/tai kypsennettyjä kidneypapuja
 
Kiehauta ja valuta maissit (itseltäni löytyi pakkasesta syksyn maissia uunissa kypsennettynä, siunattu pakastin). Halkaise porkkana ja viipaloi se ja kaali hyvin ohuiksi viipaleiksi. Silppua salvia. Sekoita ainekset kulhossa oliiviöljyn, etikan ja suolan ja pippurin kanssa. Anna maustua parin tunnin verran (tai vaikka yön yli).
 
Revi vihreä salaatti ja kuutioi mozzarella tai tofu ja pavut. Kasaa annos. Lorauta päälle vielä vähän oliiviöljyä ja mausta tarvittaessa suolalla. Jälkiruuaksi kroatialaista appelsiini-mantelikakkua, joka tasaa pääruuan keveyden.

 

Riitta 0 comments

|
10.05.2013

 

Hmmmm... oliiveja, retiisejä, juustoa, salaattia... Hyvää ruokaa, tietenkin. Jos ei ole aikaa, taitoa ja/tai intohimoa rakentaa pikkutarkkaa ja kunnianhimoista gourmet-annosta, voi panostaa hyviin raaka-aineisiin ja tuotteisiin ja koota niiden avulla makuhermoja hivelevän deli-lautasen, joko aamiaiseksi tai brunssille. Tässä annoksessa itse ei tarvitse tehdä muuta kuin salaatinkastike ja paahtaa uunissa lohkoperunat ja valkosipulinkynsiä ja höyryttää pavut.

Annokseen sain inspiraation David Lebovitzin blogista (olen oikea D.L.-copycat nykyään enkä häpeä myöntää sitä!).

Salaatinkastike Bergenströmejä mukaillen:
2 rkl punaviinietikkaa
1/2 tl hunajaa
3 hyppysellistä suolaa (+ lisää tarvittaessa)
muutama pyöräytys mustapippuria
1 rkl karkeaa, mietoa sinappia
6 rkl neitsytoliiviöljyä

Lohkoperunat:
6 kpl kiinteitä perunoita (esim. Nicolat ovat ihanan makeita tähän)
10 kpl valkosipulinkynsiä
4 rkl oliiviöljyä
suolaa

Mitä muuta lautaselle?
- ranskalaista kovaa ja pitkään kypsytettyä comte-juustoa
- täyteläisen maukkaita mustia kivellisiä oliiveja
- retiisejä, kirsikkatomaatteja, rapeaa salaattia, punasipulirenkaita
- höyrytettyjä vihreitä papuja / härkäpapuja (jälkimmäiset kuvassa: höyrytetään puolen tunnin ajan ja maustetaan suolalla)

Tee salaatinkastike: sekoita kulhossa etikka, mausteet ja sinappi. Anna maustua 10 minuuttia. Lisää öljy.

Paista perunat: pese hyvin ja lohko perunat. Laita ne vuokaan / pellille, öljyä ja suolaa päälle ja sekoita. Paista 225-asteisessa uunissa 20 minuuttia. Kuori valkosipulinkynnet ja lisää ne vuokaan ja paista kunnes perunat ovat kypsiä (noin 5-10 minuuttia).

 

Riitta 0 comments