|
17.09.2012

Joskus on vaan kiire ja ruokaa pitäisi saada pöytään pikaisesti.

Viiden minuutin pasta (kahdelle)

2 rkl oliiviöljyä (ei neitsyt)
6 pikkuista chorizomakkaraa
1 yksikyntinen valkosipuli
3 rkl persiljasilppua
puolikkaan sitruunan mehu
1 pkt tuorepastaa
mustapippuria

Laita kattilaan pastavesi kiehumaan. Kuori valkosipuli ja viipaloi makkarat. Kuumenna  oliiviöljy paistinpannulla ja laita chorizot ruskistumaan. Silppua sillä aikaa persilja. Kun makkarat ovat vähän ruskistuneet purista valkosipuli pannulle ja käännä teho melko pienelle. Pasta vesi varmaan jo kiehuukin, joten laita tuotepasta kypsymään. Kun pasta on kiehunut kaada vesi pois lävikössä ja kippaa pasta pannulle, lisää persiljasilppu ja purista sitruunamehu joukkoon. Sekoita ja jaa lautasille. Päälle voit rouhaista mustapippuria.

Tiina 0 comments

|
16.09.2012

 

Elokuussa ajeltiin mökiltä kohti kotia, kun heti alkumatkasta törmäsimme hunaja-automaattiin. Tätä ihmetystä oli pakko pysähtyä katsomaan, kun ei aikaisemmin oltu nähty. Automaatista saikin ostaa mukaan viereisen mökin pihassa tuotettua hunajaa ja onneksi oli käteistä rahaa mukana, jonka saattoi jättää lippaaseen. Olipa hauska idea ja erinomaista hunajaa. Törmäsin jo toisen kerran lyhyen ajan sisään tällaiseen hunajan kotituottajaan, tässä hunaja-automaatissa oli lisäksi ilmoitus, että ensi kesäksi voisi saada pesän vaikkapa omaan pihaan, jos olisi vain esim. apilapelto, jotta mehiläiset saisivat mettä kerättyä. Aika houkutteleva ajatus, mutta se apilapelto vain puuttuu.

Hunaja kuuluu meikäläisen aamiaiseen kera marjojen ja kreikkalaisen jugurtin. Tänään oli ihana syksyinen aamu ja aamupalan kruunasi A&A:lta maisteluun saadut Renée Voltairen Raw bovete crunch vadelmilla ja enemmän myslimäinen trailmix. Molemmat maistuivat kyllä, mutta crunch oli mahtavaa: miellyttävän maukas ja rapea lisä jugurttiin. Lisäherkkuina oli vielä suomalaisia pensasmustikoita (luomuna tietysti), jotka löivät chileläiset vastaavat sata nolla. Suomalaisissa pensasmustikoissa on makeutta ja makua ihan eri tavalla kuin niiden chileläisissä sukulaisissa, jotka valitettavan usein ovat tosi mauttomia.

PS. Kokeilussa oli myös lähikaupan hyllyiltä mukaan lähtenyt Valion uusi kreikkalainen jugurtti (pakattu samanlaiseen rasiaan kuin iso maitorahka tai raejuusto), joka yllätti todella positiivisesti ja tulee varmasti tarttumaan jatkossakin kaupan hyllyltä mukaan.

Tiina 0 comments

|
11.09.2012

… kuin näyttää! Aika usein kokkailujeni inspiraationa on jossakin näkemäni tai maistamani ruoka, josta voi soveltaa jonkinlaisen oman version. Samoin kävi tämän erinomaisen kanakeiton kanssa.

Satuin joku aika sitten telkkarin äären Rachael Rayn ohjelman aikaan, kun tämä reipasotteinen kokki teki kanakeittoa ja raaka-aineet jäivät mieleeni. Kun näin kaupassa myynnissä tuoretta kotimaista maissia ja jalapenoja, oli aivan pakko kaivella resepti mielen sopukoista. Ohje vaikuttaa hirveän monimutkaiselta ja aikaa vievältä, mutta ei kuitenkaan ole sitä. Keiton ulkonäkö ei ole se kaikista houkuttelevin, mutta maku sitäkin parempi!

Sadonkorjuun kanakeitto

3 kpl kanan koipireittä
3 yksikyntistä valkosipulia
2 litraa vettä
10-15 maustepippuria
4 laakerinlehteä
2 rkl kasvisfondia
1 sipuli
1 tl suolaa
1-2 paprikaa
1 isohko bataatti (500 g ?)
4 tuoretta jalapenoa (jos et pidä kovin mausteisesta, voit käyttää vain kaksi)
2 tuoretta maissin tähkää
2 rkl oliiviöljyä (ei neitsyt)
1 tl juustokuminaa eli jeeraa
1 tl jauhettua korianteria
n. 1 rkl sitruunamehua

Mittaa suurehkoon kattilaan vesi, pippurit, laakerinlehdet ja kasvisfondi. Kuori ja lohko sipuli ja 2 valkosipulia. Laita kanankoivet veteen ja keitä hiljalleen kiehuvassa vedessä noin 45 minuuttia, kunnes liha alkaa irtoilemaan luista.

Kuori ja paloittele bataatti. Keitä bataatti toisessa kattilassa kypsäksi noin 20 minuuttia.

Sillä aikaa kun kanat ja bataatit kypsyvät, tee muut valmistelut. Halkaise paprika ja poista siemenet. Laita paprikat ja jalapenot uunin  ja paista 225 asteessa grillivastuksen alla noin 10 minuuttia niin, että ne alkavat mustumaan. Kun ovat saaneet kunnolla väriä pintaan ota pois uunista ja siirrä lautasella ja peitä tiiviisti kelmulla.

Kuori maissit ja irrota jyvät vetämällä veitseä ydintä pitkin. Tämä kannattaa tehdä suoraan syvälle lautaselle tai muuhun astiaan, jossa on reunuksia, koska jyvät voivat hieman lennellä. Kuori viimeinenkin valkosipuli ja silppua se pienen pieneksi.

Tässä vaiheessa bataatti on varmaankin jo kypsä, joten nosta se pois liedeltä ja kaada vesi pois. Soseuta bataatti muussisurvimella tai muulla vastaavalla. Ja laita sivuun, bataattisurvos antaa keitolle makua ja suurustetta.

Laita varsinaisen keittokattilan pohjalla pari ruokalusikallista oliiviöljyä ja laita maissit sekä valkosipuli kuullottumaan kattilaan melko miedolle lämmölle. Muista sekoitella välillä.

Paprikat ovat nyt hieman jäähtyneet, joten voit ottaa ne leikkuulaudalle. Paprikoista pitäisi uloin ohuen ohut kuorit helposti, joten kuori ne. Silppua paprikat samalla pieniksi kuutioiksi.

Onkohan tässä vaiheessa kanat jo kypsiä? Ota kanojen keitinliemi talteen kaatamalla se siivilän läpi eri astiaan. Jätä kanat vaikka siivilään jäähtymään hetkeksi.

Ota jalapenoista kannat pois ja, jos et halua kovin tulista keittoa, poista myös siemenet. Soseuta jalapenot ja tilkassa kanojen keitinlientä.

Lisää maissien sekaan korianteri ja juustokumina. Anna makujen irrota hetken aikaa ja lisää paprikakuutiot, bataatti ja jalapenot. Sekoita ja anna taas hetken aikaa makujen tasaantua. Lisää kanojen keitinliemi ja anna kiehua sen aikaa kun irrotat lihat koivista. Lisää kanat keittoon ja purista vielä vähän sitruunamehua joukkoon. Maista keittoa vasta tässä vaiheessa – eikö olekin hyvää?

Tarjoa keitto ranskankerman tai aiolin kanssa. Tämä keitto muuten paranee vain lämmitettäessä eli tätä voi tehdä vaikkapa tuplasatsin.

Tiedän – vaikuttaa monimutkaiselta ja näyttää vähän oksennukselta, mutta on valtavan hyvää eikä oikeasti ole kauhean työlästä! Uskoisin, että tällä keitolla parantuu kaikki syysflunssatkin.

Tiina 0 comments

|
09.09.2012

Joskus käy niin, ettei metsä suo antimiaan ja sienet maistuisivat. Meillä kelpuutetaan ihan kaupan siitakesienet ja usein talvella tulee ostettua myös herkkusieniä. Oheiseen risottoon voi käyttää melkeinpä mitä sieniä vaan ja meillepä kävi nyt niin, ettei löydetty herkkutatteja vieläkään, joten risoton tekoon ryhdyttiin kaupan siitakesienillä.

 

Risottoa ja lohta tilliöljyllä (neljälle)

1 rs siitakesieniä (tai 2 dl tattipaloja tai muita sieniä)
1 sipuli
voita
4 dl risottoriisiä
2 dl valkoviiniä
5 dl kasvislientä
2 dl kermaa
100 g hyvää parmesaania raasteena
mustapippuria & suolaa

Tilliöljy
1/2 dl sitruunalla maustettua oliiviöljyä
2 rkl tillisilppua
ripaus sokeria
mustapippuria & suolaa

400 g kylmäsavulohta siivuina

Kiehauta puoli litraa vettä ja tee kasvisliemi valmiiksi joko fondista tai liemikuutiosta. Pilko sienet suupaloiksi ja silppua sipuli sekä tilli, raasta myös parmesaani valmiiksi. Ruskista sieniä voissa kattilassa, kun sienet ovat kypsiä nosta ne sivuun odottamaan risoton valmistumista. Lisää kattilaan voita ja kuullota riisiä ja sipulia, kunnes ovat läpikuultavia, mutta älä anna niiden ruskistua. Lisää valkoviini ja kun viini on imeytynyt lisää kasvisliemi kolmessa erässä ja viimeisenä kerma. Hyvän risoton salaisuus lienee siinä, että malttaa aina nesteen lisäämisen välillä odottaa, että edellinen on imeytynyt. Kun kerma on melkein kokonaan imeytynyt, mausta suolalla ja pippurilla sekä lisää parmesaani. Lisää sienet risottoon ja jätä hengähtämään. Risottoon menee noin 20 minuuttia ja sopiva kypsyys riisille on, kun sun ydin tuntuu hieman kovalle.

Tee sillä aikaa tilliöljy sekoittamalla ainekset keskenään.

Jaa lohi neljälle lautaselle ja annostele myös risotto valmiiksi, viimeistele tilliöljyllä. Tarjoile tämä pikaruoka lopun viinin kera.

Tiina 0 comments

|
26.08.2012

Nyt kun talven kanttarellit on pakkasessa, sitä raaskii kerätä myös ihan pikkuisia kanttarellin alkuja, jotka ovat parhaita pikkelssiin. Ja niin kuin kuvasta näkee, löytyihän noita isojakin vielä...

1 pss sienien säilöntäainetta esim. Capsi
n. 1 kg pieniä kanttarellejä
2 dl väkiviinaetikka
1,5 dl sokeria
4 dl vettä
20 maustepippuria
5 laakerinlehteä
4 kanelitankoa säilykepurkkeihin

Puhdista kanttarellit. Keitä vedestä, etikasta ja muista aineksista mausteliemi ja kiehauta sieniä mausteliemessä noin 5 minuuttia.

Kiehauta lasipurkit kansineen toisessa kattilassa. Nosta purkit keittiöpihdeillä kiehuvasta vedestä, kun sienet ovat kiehahtaneet. Laita purkkeihin kalitangot ja kauho sienet purkkeihin, kaada lopuksi maustelientä niin, että purkit täyttyvät lähes piripintaan. Nosta kannet kuumasta vedestä ja käännä ne tiukasti paikoilleen pannulappua apuna käyttäen. Kun purkit ovat hieman jäähtyneet siirrä ne jääkaappiin tai kylmiöön. Ensi kertaa sieniä voi maistella muutaman viikon kulutta, mutta ne säilyvät useita kuukausia. Meillä pikkelssikanttarellit ovat yksi jouluherkuista.

 

Tiina 0 comments