|
03.03.2017

Latkes ei välttämättä sanana herättele monessa suomalaisessa kovinkaan suuria tunteita, mutta se on kuitenkin erittäin läheinen sukulainen jokaiselle tutulle perunaröstille. Suurin ero näiden kahden välillä on, että tässä herkussa on mukana myös kananmunaa. Latkesit ovat siis kuin perunalettuja. Lisämakua tulee sipulista, eikä muuta tarvita. Hämmentävän yksinkertaista ja herkullista.

Ainekset:

2 isoa perunaa

1 sipuli

2 kananmunaa

1dl vehnäjauhoja

ripaus suolaa ja mustapippuria

öljyä paistamiseen

Kuori ja raasta perunat ja sipuli. Valuta mahdollisimman paljon ylimääräistä nestettä raasteesta pois esimerkiksi hienon siivilän avulla tai keittiöliinalla painelemalla.

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja paista kuumalla öljytyllä pannulla molemmin puolin noin 4 minuuttia, kunnes perunaletut ovat ruskistuneet kauniisti.

 

Jerry 0 comments

|
28.02.2017

On tässä elämän aikana jokunen nacho tullu syötyä.

Itse asiassa rapeita maissilastuja on tullut hotkittua ongelmaksi asti. Jotkut niistä ovat olleet hyviä, toiset herkullisia, osa vain menetteleviä. Hiljattain olen kuitenkin löytänyt nachomaailman ehdottoman suosikkini. Manomasalla on useita makuvaihtoehtoja, mutta varsinkin green lemon & pink peppercorn saa minut aivan sekaisin. Nämä herkulliset ja rapeat herkut eivät muutenkaan mitään perinteisiä maissilastuja ole. Niissä on nimittäin roima annos papuja - eli käytännössä ne menevät ihan terveysruoasta!

 

Jerry 0 comments

|
12.10.2016

Legendaarinen ranskalainen jälkiruoka tarte tatin tehdään yleensä omenoista tai päärynöistä. Tämä herkullinen kakku on ehdottomasti legendaarisen asemansa ansainnut, mutta joskus on kuitenkin kiva venyttää rajoja, kokeilla jotain rohkeaa ja uutta. Siihen kuvaukseen osuu erinomaisesti suolainen versio tatin-tortusta - tällä kertaa makean maukkaat kirsikkatomaatit loistavat hedelmien roolissa, ja lisäpotkua tulee balsamico-siirapista ja suolaisesta fetasta.

Ainekset:

500g kirsikkatomaatteja

2 valkosipulin kynttä

1rkl ruokosokeria

25g voita

hyppysellinen suolaa

1rkl sherryviinietikkaa

pohja:

100g voita

3dl vehnäjauhoja

2rkl kylmää vettä

lisäksi:

balsamicosiirappia

murustettua fetaa

(tuoreita yrttejä)

Aloita valmistamalla pohja. Nypi voi ja jauhot huolellisesti yhteen, lisää vettä ruokalusikallinen kerrallaan ja vaivaa sileäksi taikinaksi.

Seuraavaksi voit valmistaa täytteen. Sulata voi kuumalla pannulla, lisää sokeri ja anna karamelisoitua muutaman minuutin ajan. Lisää tomaatit ja paista keskilämmöllä muutaman minuutin ajan varovaisesti sekoitellen. Lisää puristettu valkosipuli, hitunen suolaa ja etikkaa. Jatka seoksen kypsentämistä matalalla lämmöllä vielä 10 minuuttia, kunnes suuri osa nesteestä on haihtunut tai muuttunut siirappimaiseksi.

Kaada tomaattiseos tasaisesti kakkuvuoan pohjalle. Litistä piiraspohjan taikina litteäksi ja asettele varovaisesti tomaattien päälle. Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja kumoa sitten nopeasti lautaselle. Ripottele päälle balsamicoa ja fetaa sekä haluamiasi yrttejä. Nauti!

 

Jerry 0 comments

|
30.06.2016

Hawaijilaiset ananassämpylät eli Sweet Hawaiian Rolls ovat rakastettua ruokaa niin Hawaijilla kuin suurimmassa osassa muistakin Yhdysvaltojen osavaltioista. Nämä suussasulavan pehmeät sämpylät saavat hitusen makeutta ananasmehusta. Makean hedelmäiset sämpylät sopivat mahtavasti yhteen esimerkiksi pekonin, tuorejuuston ja jalapenon kera... Ja miksei sekaan heittäisi vielä vähän grillattua ananastakin!

Ainekset:

1dl ananasmehua

1dl lämmintä maitoa

5rkl sulatettua voita

2 kananmunaa

6rkl sokeria

1tl suolaa

2tl kuivahiivaa

n. 9dl vehnäjauhoja

lisäksi: 1 kananmuna

Aloita sekoittamalla ananasmehu, maito, ja voi yhteen kulhossa. Vatkaa joukkoon kananmunat, sokeri, suola ja hiiva. Lisää jauhot pienissä erissä ja sekoita ensin kauhalla, lopulta käsin vaivaten pehmeäksi ja kuohkeaksi taikinaksi. Anna taikinan kohota peitettynä vähintään tunti.

Jaa taikina 12-16 osaan, muovaile kämmenten välissä palloiksi ja aseta tiiviisti voideltuun uunivuokaan. Vatkaa kananmuna ja pari ruokalusikallista vettä (tai ananasmehua) huolellisesti ja sudi sämpylöiden päälle. Anna kohota uunin lämmetessä 180-asteiseksi ja paista noin 20 minuuttia, kunnes sämpylät tummuvat hitusen päältä.

 

 

Jerry 0 comments

|
08.03.2016

Kävin viime marraskuussa pikavisiitillä Meksikossa. Ennen vierailuani olin viettänyt muutamia hetkiä tuntikausia 'netissä surffaillen', metsästäen kaikenlaisia mielenkiintoisia meksikolaisia herkkuja. Yksi tutkimukseni mielekkäimmistä löydöistä oli tämä meksikolainen maissipiiras Pastel de Elote, jota ei kuitenkaan Tijuanassa tullut vastaan ollenkaan. Julma maailma.

En kuitenkaan antanut tämän epäonnistumisen lannistaa vaan ryhdyin itse toimiin. Kotitekoinen maissipiiras oli aivan yhtä hyvää kuin miksi aidon meksikolaisen version kuvittelin. Omassani on vielä moninkertainen määrä juustoa perinteiseen reseptiin verrattuna, joten väärällä tiellä en voi olla.

Ainekset:

piiraspohja:

100g voita

1,5dl vehnäjauhoja

1,5dl maissijauhoja

3rkl kylmää vettä

täytteeseen:

5dl maissinjyviä

3 kananmunaa

1dl maissijauhoja

2dl smetanaa

200g raastettua cheddaria

hyppysellinen savupaprikajauhetta

(silputtua jalapenoa)

Aloita valmistamalla pohja: sekoita kylmä, kuutioitu voi jauhojen sekaan nyppimällä. Lisää kylmää vettä lusikallinen kerrallaan ja vaivaa sileäksi taikinaksi. Painele piirasvuoan pohjalle ja reunoille ohuesti ja tasaisesti.

Heitä puolet maissinjyvistä tehosekoittimeen ja surauta sileäksi. Sekoita kaikki ainekset huolellisesti yhteen ja kaada pohjan päälle piirasvuokaan. Paista 180-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, kunnes piiras tummuu kauniisti reunoista. Tarjoile raikkaiden yrttien ja silputun chilin kera!

Jerry 0 comments