|
15.05.2014

_MG_2416
 

2–3 portioner

1 hel fisk, cirka 500 gram (röding, sik eller öring)
½ purjolök
1 dl hackad dill  och/eller dragon
1 morot
1/2 citron
Olivolja
Salt och vitpeppar

1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Skiva rurjon och moroten tunt, blanda ihop med dill/dragon, citronens saft, en skvätt olivolja och krydda med salt och vitpeppar.
3. Placera fisken i en ungssäker form och fyll buken med  purjoröran.
4. Placera I mitten av ugnen i cirka 20–25 minuter.
5. Servera med kokt potatis eller mos.

Karin&Magnus 0 comments

|
15.05.2014

_MG_2827

Sex portioner

6 rödspättafiléer eller anna vit fisk
1 dl mjöl
2 dl skorpmjöl
1 ägg
1 tsk vitpeppar
1 tsk salt
1 dl rypsolja
3 msk smör
1 kg batater
Olivolja
1 tsk kummin
Salt och peppar
2 dl cream fraiche
2 tsk dijonsenap
1 dl klipt gräslök

1 cirton

Börja med bataten:

1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Strimla baten på längden, cirka 1 cm tjocka stavar. Lägg ut dem på en plåt klädd med bakplåtspapper.
3. Krydda med salt, peppar och kummin (om du gillar stark mat rekomenderas 1 tsk chiliflingor här). Ringla över olivolja och placera mitt i ugnen i cirka 35 minuter. Blanda om en till två gånger.

Fortsätt med panerade fisken:

1. Lägg fram tre fat. Ett med ströbröd (om du har polenta hemma kan det vara bra att blanda med här), ett med uppvispat ägg (kan vara enklare med ett djupt fat) och ett med en blandning av mjöl, salt och vitpeppar.
2. Torka av rödspättafiléerna med hushållspapper och doppa dem först i mjöl så att det täcker, sedan i ägg (låt rinna av lite) och slutligen i ströbrödet (här kan du klappa in ströbrödet aningen så att det blir en relativt fast yta).
3. Hetta upp rypsoljan och en msk smör i en stekpanna på medelhög värme. Panera fisken en åt gången eller två om du har en tillräkligt stor stekpanna i cirka 2 minuter per sida. Paneringen bör vara knaprig och gyllenebrun. Du kan rensa bort gammal panering mot de sista rödspättafiléerna och fylla på med smör och rypsolja vid behov. Servera med citronskivor och saltgurka.

Till slutl gör såsen:

1. Blanda ihop cream fraiche, senap och gräslök i en serveringsskål.

Karin&Magnus 0 comments

|
06.05.2014

_MG_2731webb

Utöka brunchutbudet till morsdagen med en hemlagad fruktig granola och fräscha smoothies. Här kommer lättlagade recept!

Fruktig granola

3 dl havreflingor
1 dl solrosfrön och pumpafrön
2 dl nötter (ex. mandel, cashew och valnöt)
2 msk honung
1 tsk vaniljpulver
2/3 dl vatten
2 dl torkade frukter

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda honung, vatten och vaniljpulver i en kastrull och koka snabbt i hop.
  3. Blanda havreflingor, frön och lätt krossade nötter i en skål. Häll i honungsvattnet och blanda väl, gärna med händerna, så att det inte blir för stora klumpar.
  4. Bred ut granolan på en plåt och sätt den i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Vänd om två till tre gånger under gräddningen.
  5. Hacka eller klipp de torkade frukterna i mindre bitar.
  6. Låt granolan svalna och vänd ner de torkade frukterna. Avnjut med naturell yoghurt.
     

_MG_2725webb

Smoothie med passionsfrukt
1 portion

2 passionsfrukter
1 banan
1 bladselleristjälk
1 dl naturell yoghurt

Gröp ur passionsfrukterna, hacka upp bladselleristjälken och bryt banan i bitar. Mixa samman alla ingredienser med en stavmixer.

Hallonsmoothie
1 portion

1 dl frysta hallon
1 dl youghurt
1 msk sesamfrön som dekoration

Mixa samman ingredienserna med en stavmixer. Dekorera med sesamfrön.

Smoothie med avokado och päron
1 portion

1 päron
½ avokado
1 tsk vaniljpulver

Skiva upp päron och avokado. Mixa samman ingredienserna med en stavmixer.

Karin&Magnus 0 comments

|
13.04.2014

smaksak-april3-web smaksak-april1-web


 smaksak-april2-web

 

Imponera gästerna i påsk med en söt och fräsch marängtårta. Lättlagad är den också.

 

Marängtårta med mangoröra

Maräng
6 äggvitor
3 dl socker
1 msk maizena
1 tsk vitvinsvinäger

Mangoröra
1 stor mogen mango
1 dl socker
1 dl vatten
½ vaniljstång
½ lime
250 g mascarponeost
2 dl vispgrädde (du kan byta ut hälften mot en kvarkburk)
1 tsk vaniljsocker
1 påse påskdragéer

1. Värm ugnen till 175 grader.
2. Vispa äggvitorna till vitt skum (enklast med matberedare). Tillsätt sockret lite åt gången under vispning, tills du har en fast marängsmet.
3. Blanda ner maizena och vinäger i marängsmeten.
4. Klä en bakplåt med papper. Smeta ut två cirka 15 cm i diameter stora rundlar och några mindre klickar. Tänk på att smeten flyter ut något i ugnen.
5. Lägg plåten i ugnen och sänk värmen till 125 grader och låt grädda i 1 timme. Stäng av värmen och öppna ugnen, men låt marängen vara kvar tills ugnen svalnat.
6. Gör mangoröran.
7. Skala och skär mangon i bitar, snitta upp vaniljstången och gröp ur fröna med hjälp av en tesked.
8. Koka mangon, vaniljstången och fröna med strösocker och vatten i cirka 5 minuter.
9. Mixa till en slät sås med en stavmixer och ställ åt sidan för att svalna helt.
10. Vispa upp grädden med vaniljsockret, vänd i mascarponeosten.
11. Vänd försiktigt ner mangokrämen i mascarponeblandningen, spara lite av mangokrämen för dekoration.
12. Bred ut mangoröran över den ena marängrundeln, placera den andra ovanpå och bred ut resten av mangoröran på toppen. Grovkrossa hälften av dragéerna och sprinkla dem över marängtårtan, dekorera ytterligare med några hela dragéer. Toppa med några små maränger. Låt stå någon timme i kylen innan servering.

Tips! För att göra tårtan extra festlig – klipp till minivimplar, fäst dem på sugrör eller grillpinnar och stick ner i tårtan.

Karin&Magnus 0 comments

|
20.03.2014

gnocchi1 gnocchi2

Att göra gnocchi kräver en hel del arbetsyta, knådande och tålamod. Men är du en potatisälskare är den matiga gnocchin värt det. Gör en större mängd och frys in i mindre lunchportioner.

 

Gnocchi med spenatröra och lufttorkad skinka

Fyra portioner

Gnocchi
1 kg potatis (gärna en mjölig sort)
4 dl vetemjöl eller durum
3 ägg
1 tsk salt

1. Koka potatisen med skal på tills den är mjuk. Låt svalna, skala och mosa potatisen med en potatispress i en skål.
2. Blanda i äggen och salt. Tillsätt 3,5 dl mjöl (spara resten till utrullningen) och arbeta till en jämn, fast deg.
3. Mjöla en arbetsyta ordentligt. Dela potatisdegen i fyra bitar och rulla dessa till cirka 2 cm breda längder. Skär längderna i lika stora bitar. Rulla ihop bitarna och placera på en mjölad yta. Strö mjöl över gnocchin och pressa dem lätt med baksidan av en gaffel.
4. Koka gnocchin (inte för många på en gång) i lätt sjudande saltat vatten. De är färdiga när de stiger mot ytan. Lyft upp dem med hjälp av en hålslev och låt rinna av väl.
5. Gnocchin är god med bara smör, flingsalt och salvia, en hemlagad pesto eller spenatröran här invid.

Spenatröra och lufttorkad skinka
100 g lufttorkad skinka
50 g parmesanost
100 g spenat
3 vitlöksklyftor
3 msk pinjefrön
3 msk smör
Olivolja
Salt och peppar

1. Grovhacka spenaten och skiva vitlöken så fint som möjligt. Grovhacka pinjefröna.
2. Hetta upp en stekpanna tillsammans med smöret, tillsätt vitlöken och vänd om. Tillsätt spenaten och stek den i cirka 2 minuter, tillsätt pinjefröna och stek i ytterligare 3 minuter. Salta (sparsamt) och peppra.
3. Lägg upp gnocchin och lufttorkad skinka på en tallrik, klicka över spenatröran. Hyvla över parmesanost och ringla till slut över lite olivolja.

Karin&Magnus 0 comments