SÄSONGSKALENDER

Hur tråkigt skulle livet inte vara utan årstider? När dagarna blir ljusare och längre har våren äntligen anlänt. Våren hämtar med sig videkissor, narcisser och påskläckerheter och lämpligt till morsdagen får vi ofta njuta av den första sparrisen. De börjar klia i fingrarna att så frön inför sommarens odlingar. Sommaren inleds med murklor och primörer och därefter den obligatoriska nypotatisen som hör sommaren till, och för att inte tala om alla läckra bär. I slutet av juli inleds kräftsäsongen och grönsaksskörden börjar vara färdig. Svampar, äpplen och päron plockar vi i slutet av sommaren och så småningom övergår årstiden till den stämningsfulla hösten. Kål, pumpa, lamm och vilt hör till höstens ingredienser. I väntan på vintern njuter vi av matiga soppor, mustiga grytor och lake. Anton & Antons säsongskalender berättar vilken mat som är bäst just nu.  

Vi äter inte färska jordgubbar på vintern

Säsongsmat är färsk, hälsosam, äkta och god. Mat som just då är som bäst och förmånligast. Säsongsbetonad mat har ett äkta ursprung som för oss tillbaka till gamla finska mattraditioner som pga marketarnas gränslösa utbud oberoende av säsong har glömts bort. Säsongsmat är mat med riktiga rötter. Genom att stöda lokala odlare och närproducenter får maten vi äter ett ansikte och vi en naturlig kontakt med årstiderna. Finland har en stark och lång lantbrukshistoria med många också små gårdar. Odlarna upprätthåller kulturtraditioner och en service som allt för sällan uppskattas tillräckligt.

Anton & Anton önskar att kunna bidra med att ge små gårdar och producenter större uppskattning och synlighet i samhället. Vi vill att odlingslandskap och betesängar bevaras, att odlarna stolta kan stå bakom maten de producerar, att mellanhänder minimieras för attt säkra dem en tillräcklig lönsamhet. Genom att handla lokalt stöder man närproducenter och tryggar den lokala ekonomin, det betjänar både jordbrukarna, grannskapet och dig själv som konsumet. Det gör oss alla gott att stanna upp och fundera vad som styr våra matinköp. Väljer vi att äta säsongsbetonat eller av de stora matkedjornas utbud? Jordgubbar smakar som bäst färska och nyplockade för att inte tala om nypotatisen, den äter vi när den första inhemska skörden är klar. Den som väntar på något gott, väntar aldrig för länge.